Turkiška jogurtinė sriuba su avinžirniais ir vištiena


Reikės:
1 puodelio vandens
1/2 puodelio basmati ryžių
4 puodelių vištienos sultinio (aš kaip visad pyliau vandenį)
500 gr vištų šlaunelių be odos ir be kaulų, supjaustytų gabalėliais
1 puodelio turkiško jogurto
1 kiaušinio trynio
2 šaukštų miltų
425 gr skardinės avinžirnių
druskos ir pipirų pagal skonį
2 šaukštų sviesto
2 išspaustų skiltelių česnako
2 šaukštelių saldžiosios paprikos miltelių
1/8 šaukštelio kajeno pipirų
paserviravimui - mėtos lapelių, citrinos skiltelių

Puodelyje vandens (man reikėjo truputį daugiau) išvirti ryžius. Sultinyje ar vandenyje išvirti vištieną. Kai vištiena išverda, išimti iš nuoviro ir atidėti į šalį. Dubenyje išplakti jogurtą su kiaušinio tryniu ir miltais, įmaišyti į vištienos nuovirą ir virti ant silpnos ugnies. Įmaišyti ryžius, vištieną ir avinžirnius, pagal skonį įberti druskos ir pipirų.
Nedideliame prikaistuvyje ištirpinti sviestą, suberti ir trumpai pakepinti prieskonius.
Pilti sriubą į lėkštę, ant viršaus užpilti prieskonių tyrės ir patiekti.
Skanaus! :)

Orkaitėje kepta kvapni skumbrė


Labai skanu. Net tokiai žuvies nemėgėjai kaip aš :)
Reikės:
600 gr šviežios skumbrės
2 šaukštų sauso šerio
2 šaukštų sojos padažo
2 cukraus pudros
šaukšto ryžių acto
šaukšto raudonos miso pastos
aitriosios paprikos miltelių - pagal skonį
3-4 kopūsto lapai
sviesto
druskos ir pipirų
smulkintų svogūno laiškų

Žuvį išdarinėti, išrinkti kaulus ir supjaustyti į 4 gabaliukus. Aš turėjau 3 žuvis, taigi gavosi 12 gabalėlių. Iš šerio, sojos, cukraus pudros, acto, miso ir paprikos užmaišyti marinatą ir pamarinuoti žuvį apie pusvalandį. Žuvį sudėti į folija išklotą skardą oda į viršų ir kepti 15 minučių 230 laipsnių orkaitėje.
Kol kepa žuvis ant sviesto trumpai apkepinti kopūstus, pabarstyti druska ir pipirais pagal skonį.
Į lėkštę dėti kopūstus, ant jų žuvį ir apibarstyti svogūnais. Labai skanu!


pagal Harumi Kurihara

Tsukemono - japoniškos raugintos salotos


Gaivios vasariškos salotos su rūgštele.
Reikės:
100 gr agurkų
150 gr morkų
4-5 kopūsto lapų
galima ir dar visokių daržovių pagal savo skonį - ridikų, kiniškų salotų ir pan. Aš dėjau balto ridiko.
šaukštelio druskos
0,5 šaukšto cukraus pudros
šaukšto ryžių acto
šviežio tarkuoto imbiero
džiovintų žuvų dribsnių (katsuo bushi)
sojos padažo

Kopūsto lapus supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais. Kitas daržoves plonai sutarkuoti arba supjaustyti. Užpilti actą, druską, cukraus pudrą, išmaišyti, uždengti lėkštele ir paslėgus sunkiu daiktu padėti į šaldytuvą. Geriausia palikti per naktį. Patiekiant nuspausti susidariusias sultis, apibarstyti imbieru ir žuvų dribsniais, pašlakstyti sojos padažu.
P.S. jei dribsnių niekur nerandat pirkti, greičiausiai galima apsieiti ir be jų - jų skonis gan silpnas, o čia jų beriama nelabai daug, tad labiau dėl vaizdo, nei dėl skonio. Šiaip labai nieko tokios saločikės :)


pagal Harumi Kurihara

Jamaikietiška raudonųjų lęšių sriuba su kokoso pienu



1 sutarkuotas svogūnas
2 išspaustos česnako skiltelės
2-3 cm ilgio tarkuotas imbiero gabalėlis
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
2-3 šaukšteliai trintos kalendros (pagal skonį)
1 skardinė kokoso pieno
1 litras vandens arba daržovių sultinio
100 gr perplautų skaldytų raudonųjų lęšių
juodųjų pipirų, druskos ir kario - pagal skonį
1 nedidelė saldžioji bulvė
425 g skardinė moliūgo piurė
(paskutinių dviejų neturėjau tad pakeičiau 5 morkom ir vienu pastarnoku; juos išviriau, subėriau į blenderį, įpyliau šiek tiek natūralaus jogurto ir sutryniau - skanu)

Svogūnus apkepti aliejuje. Kol kepa, česnaką ir imbierą sutrinti į vientisą košelę, dėti į svogūnus ir dar šiek tiek pakepti. Berti kalendrą ir dar minutėlę pakepinti. Pilti visus kitus produktus, išmaišyti, užvirti ir ant silpnos ugnies virti apie 40 minučių.
Labai skani, sveika kreminė sriubytė.

Spanakopita - graikiškas špinatų pyragas


Fantastikšas!

Reikės:
Alyvuogių aliejaus
Sluoksniuotos bemielės tešlos (šiaip jos reiktų apie 500 gr, plonai kočioti, dėti sluoksniais sutepant alyvuogių aliejumi, tačiau aš į savo 24x30 skardą tiesiog įklojau atšildytus du (po 250 gr) lakštus ir vienu uždengiau, taigi iš viso 750 gr)

Įdarui:
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
900 gr špinatų (jei norisi visko greitai - šaldytų smulkintų, jei ne - šviežių, nuplautų, nuskabytais kotais)
6 kupstelių svogūno laiškų - susmulkintų
1 poro - supjaustyto riekutėmis (jei labai storas - perpjauti išilgai pusiau)
1 smulkinto raudono svogūno
3/4 puodelio smulkintų šviežių krapų
200-300gr (pagal skonį) sutrupinto fetos sūrio
3 išplaktų kiaušinių
druskos ir pipirų pagal skonį

Aliejuje apkepinti svogūnus ir porą, dėti špinatus ir dar pakepinti, kol suminkštės (jei šaldyti - kol išgaruos vanduo). Jei naudojate šviežius špinatus, palikite atvėsti ir po to peiliu viską susmulkinkite. Įmaišyti krapus, fetą ir kiaušinius, berti prieskonius (man beveik ir nereikėjo, nes pakankamai sūru nuo sūrio, taigi bėriau tik truputį pipirų).

Skardą ištepti alyvuogių aliejumi, kloti tešlą, kraštelius paliekant kaboti už skardos. Pilti įdarą ir jį gražiai įšlyginti, suspausti. Tada užlankstyti ant viršaus tešlos kraštelius ir uždengti visą pyragą dar vienu lakštu (arba keliais kočiotais, perteptais alyvuogių aliejumi). Peiliu įpjauti pyrago viršų (nesiekiant apatinio tešlos sluoksnio) kad gautųsi porcijos, kuriomis vėliau ir patieksime.

Kepti 190 laipsnių orkaitėje 40-45 minutes. Skanaus!

Žaliosios arbatos Matcha Latte gėrimas



Reikės:
1 šaukštelio žaliosios arbatos miltelių (Matcha Green Tea Powder)
2 šaukštelių cukraus
3 šaukštų šilto vandens
250-300 ml karšto arba šalto pieno
ledo kubelių (šaltam gėrimui)

Arbatos miltelius ir cukrų gerai sumaišyti su vandeniu (išplakti, kol taps vientisa tamsiai žalia masė). Šiltam gėrimui pašildyti pieną ir sumaišyti su arbatos mase. Šaltam - su arbatos mase sumaišyti šaltą pieną ir įmesti kelis ledo kubelius.
Skanaus!

Besan laddu


Indiški žirnių miltų saldainiai :) Gerokai skaniau, nei būtų galima pagalvoti ;)



Reikės:
350 gr sviesto (man tiek buvo per mažai, sunaudojau kokius 400)
4 puodelių žirnių miltų
2 šaukštų kokoso drožlių
2 šaukštų skaldytų lazdyno arba graikiškų riešutų
šaukštelio cinamono
2 puodelių cukraus pudros

Ant silpnos ugnies keptuvėje storu dugnu ištirpinti sviestą, įmaišyti miltus ir kepinti pamaišant apie 15 minučių. Suberti kokosą, riešutus ir cinamoną, išmaišyti ir pakepinti dar porą minučių. Nukelti nuo ugnies ir įmaišyti cukraus pudrą. Pertrinti masę šakute, kad viskas gerai išsimaišytų ir palikti pravėsti. Kai atvės tiek, kad bus galima imti į rankas, suvolioti apvalius saldainius. Skanaus!
Valgant vienus labai saldu ir atrodo, kad daug nesuvalgytum, bet nugėrus arbatos gurkšnelį, norisi dar ir neina sustoti :)


Pagaminta pagal "Harė Krišna vegetariniai valgiai".

Lježo vafliai


Saldūs, traškūs, nuostabūs... Paragaukit ;)

Reikės:
7 gr sausų mielių
1/3 puodelio drungno vandens
1 1/2 šaukšto cukraus
1/8 šaukštelio druskos
2 puodelių miltų
3 kiaušinių
225 gr minkšto sviesto
1 puodelio perlinio cukraus (jo kitą kartą gal dėsiu vos vos mažiau - labai saldu :) )

Cukrų, druską ir mieles sumaišyti su vandeniu ir palikti 15 minučių. Į didelį dubenį supilti miltus, padaryti duobutę ir supilti mieles, išmaišyti. Maišant po vieną įmušti kiaušinius, po porą šaukštų įmaišyti sviestą. Pastatyti dubenį šiltai ir palikti kol tešla iškils dvigubai (tai gali užimti apie 1-2 valandas). Įmaišyti perlinį cukrų ir palikti dar 15 minučių. Iškepti elektrinėje vaflinėje ir mėgautis! Perlinis cukrus tešloje neištirpsta, šiek tiek pasilydo kepant ir paskui karamelizuojasi. Mmmmmm... Skanumėlis!

Varškės pyragas

Kažkada nusižiūrėjau labai skanų varškės pyragą čia http://duonosirzaidimu.wordpress.com/2010/04/06/pats-skaniausias-varskes-pyragas-mano-kepykleleje/ Tikrai labai skanus, bet kažkaip vis erzino tas labai ryškus cheminis pudingo skonis ir vis sukau galvą, kaip jį panaikinti. Sugalvojau :) Be to, šį kartą kepdama vietoj varškės naudojau naminę ricotta, kurios gamybos paslaptį radau štai čia http://paprastosmamosdienorastis.blogspot.com/2010/06/surio-pyragas.html
Taigi...

Tešlai reikės:
150 g minkšto sviesto
3/4 puodelio cukraus
2 kiaušinių
2 puodelių miltų
1/2 šaukštelio kepimo miltelių

Įdarui reikės:
4 kiaušinių
puodelio cukraus
2 šaukštų aliejaus
800 g naminės ricotta (pagamintos užšaldžius, atšildžius iš sūrmaišyje nuvarvinus kefyrą ar rūgusį pieną)
200 ml pieno
80 gr pudingo ruošinio (tam reikės sumaišyti 1 puodelį cukraus, 2/3 puodelio kukurūzų krakmolo ir 1/2 šaukštelio druskos - su šiais kiekiais gaunasi daugiau, liks dar kokiems dviems pyragams :) )

Tešlai sviestą ištrinti su cukrumi, įmaišyti kitus produktus ir padėti į šaldytuvą, kol bus ruošiamas įdaras.
Įdarui kiaušinius išplakti su cukrumi ir aliejum, įmaišyti ricotta. Atskirame inde sumaišyti pieną su pudingo ruošiniu ir supilti į įdarą.
Tešla iškloti riebalais išteptą apvalią skardą (dugną ir kraštelius), supilti įdarą ir kepti orkaitėje: 15 min 170 laipsnių temperatūroje, paskui apie 50 min - 150 laipsnių temperatūroje.

Vyrui kadangi irgi nepatiko tas pudingo prieskonis, tai šis variantas, sakė, "daug daug geresnis" :) Išbandykit ir jūs :)